Zeer grote brand (GRIP 2) in een garagebedrijf aan de Vlambloem in Rotterdam 16-06-2018

Rond kwart voor 11 vanochtend werd de brandweer gealarmeerd voor een bedrijfsbrand aan de Vlambloem in Rotterdam./

Meerdere brandweer-eenheden uit de omgeving kwamen snel ter plaatse en troffen aldaar een brand aan in een autogaragebedrijf.
Hierbij kwam in eerste instantie alleen rook vrij, maar na een plotselinge explosie, sloegen de vlammen plots uit het dak.

Voor de brandweer een reden om de brand vrij snel op te schalen naar “Zeer grote brand” (inclusief Peletonsinzetten), en zelfs naar GRIP2.
Dit voornamelijk om genoeg manschappen en materiaal aanwezig te krijgen en te zorgen dat de brand zo goed als mogelijk bestreden kon worden.
Tevens trok de enorme hoeveelheid rook over meerdere gemeentes waardoor bewaking van de volksgezondheid ook een zaak van belang was geworden.

Omdat de brandweer net het pand wou betreden toen de explosie plaatsvond, raakte 1 van hen gewond en werden anderen “weggeblazen”, ook raakte een andere persoon gewond.
Beiden zijn nagekeken door het ambulance-personeel en voor de zekerheid meegenomen naar het ziekenhuis. De brandweerman kon echter dezelfde dag nog zijn dienst vervolgen.
Zover bekend is het echter gelukkig bij dit aantal gewonden gebleven en hebben er dusdanig ook geen andere ongelukken plaatsgevonden bij de brand.

Nadat de brandweer de waterwinning had opgebouwd en met meerdere stralen water van boven en begaandegrond, kon men de brand vrij snel onder controle krijgen.
Echter zou het nog velen uren, specifiek tot 4 uur in de nacht de volgende dag, duren alvorens de brand ook volledig uit was.
Helaas kon men hierbij niet voorkomen dat 2 panden volledig afbrandden. 

Naast een wijde afzetting ter plaatse is ook een NL-alert verstuurd geweest waarin werd vermeld om ramen/deuren gesloten te houden.
Dit weerhield mensen niet om toch (proberen) een kijkje te nemen.  Het verkeer heeft echter nauwelijks hinder van dit alles ondervonden.

Wat de exacte reden van de brand is geweest zal worden onderzocht, net als de oorzaak van de explosie en meer.


Melding:

Datum: 16 juni 2018 10.43
Adres: Vlambloem (Rotterdam)
Melding: Prio 1 Gebouwbrand indust./agrarisch (inci-01) (GRIP: 2) (Ops Br: zeer groot) 
Voertuigen:  

Foto’s:


Media:

Author: RFGFotografie