Grote brand legt voormalig restaurant Johannahoeve in de as, ‘s-Gravenweg (Capelle a.d. IJssel) 20-06-2018

Rond 5 voor half 5 vanmiddag werd de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand aan de ‘s-Gravenweg in Capelle a.d. IJssel.

Vrij snel werd er vervolgens opgeschaald naar “Middelbrand”, waarna uiteindelijk het signaal “grip 1” “grote brand” werd gegeven.

Ter plaatse bleek er namelijk een brand te woedden in een rietenkap van een monumentaal pand waarin vroeger het restaurant “De Johannahoeve” zat.
Deze moest een half jaar geleden zijn deuren sluiten waardoor het pand nu dus al enkele maanden leegstond, er was dan ook niemand aanwezig toen de brand uitbrak.

De exacte oorzaak van de brand is onbekend. Wel zorgde het voor een redelijk langdurige inzet voor de hulpdiensten, welke vrij weinig konden beginnen tegen het vuur.
Deze zat namelijk genesteld in de rietenkap en kon vrij snel om zich heen grijpen, waarna het pand ook al vrij snel als verloren kon worden beschouwd.
De brandweer had dan ook als enigste taak het vuur beperkt te houden tot het pand en te zorgen dat de rook niet nog meer overlast veroorzaakte.

Wel moest door de rook een naastgelegen verzorgingstehuis ontruimd worden, hierop waren veel ambulance’s en ander vervoer opgeroepen, zodat deze mensen op leeftijd veilig naar een tijdelijke opvanglocatie kon worden gebracht. Zij konden nadat de brand was geblust weer terug naar hun woning. Zover bekend raakte niemand gewond.

Na uren blussen kon men langzaam weer opruimen en retour naar de kazerne. 

Door de brand zijn omliggende wegen geruime tijd afgesloten geweest voor het verkeer. 


Melding:

Datum: 20 juni 2018 16.24
Adres: ‘s-Gravenweg (Capelle aan den IJssel)
Melding: Prio 1 Gebouwbrand woning (inci-03) (GRIP: 1) (Ops Br: groot) (rietendak) 
Voertuigen:  

Foto’s:


Media:

Author: RFGFotografie