#Schietpartij in tram aan de 24 oktoberplein in #Utrecht

 

Een schietpartij, mogelijk terroristische aanslag, in een tram aan de 24 oktoberplein in heeft vandaag voor een chaotische dag die onveilig voelde gezorgd in Utrecht.

Het was rond kwart voor 11 toen de hulpdiensten van uit meerdere hoeken berichten binnen kreeg over een vermoedelijke schietpartij aan o.a. de 24 oktoberplein in Utrecht. Er zou in een tram geschoten zijn waarbij mogelijk meerdere gewonden en zelfs doden waren gevallen. Een serieuse melding waarbij al vrij snel de angst bestond dat het om een terroristische aanslag zou gaan.

Direct werd groots ingezet, politie/brandweer/ambulance-eenheden uit heel Utrecht en daarbuiten, net als 3 traumahelikopters en politiehelikopters werden opgeroepen en gingen met spoed ter plaatse en troffen aldaar daadwerkelijk de gevolgen aan van een schietpartij. Helaas was hierbij de dader al gevlucht, waardoor een enorme zoektocht moest gestart worden naar hem of hun.

Bij de tram lagen meerdere slachtoffers en waren er zelfs doden gevallen, uiteindelijk zou het gaan om 5 gewonden en 3 doden, ambulanciers te samen met de hulp van MMT-artsen hebben getracht slachtoffers te helpen aan hun verwondingen waarna deze met spoed overgebracht werden naar het ziekenhuis. De 3 doden werden later opgehaald met een lijkenwagen.

Nadat deze weg waren kon een uitgebreid onderzoek gestart worden welke de hele dag heeft geduurd. Pas laat in de avond kon de betreffende tram weer retour naar zijn stalling. Het hele plein zelf kon pas de volgende dag weer open, maar zover bekend kan de dienstregeling van het openbaar vervoer, welke deze dag volledig stil heeft gelegen, morgen weer normaal verlopen.

Omdat de dader was gevlucht werd een grootschalige zoektocht gestart. Hierbij werden mensen in Utrecht geadviseerd, o.a. via een NL-alert. Om binnen te blijven. Dit zorgde ervoor dat velen winkels en (omdat recent er een aanslag gepleegd is op een moskee) ook diverse moskeeën in de stad werden gesloten, waarbij bij dat laatste zelfs landelijk extra bewaking werd ingezet. De zoektocht zou velen uren duren met meerdere invallen op meerdere plekken. Waarbij pas tegen het einde van de middag de betreffende hoofdverdachte werd gearresteerd. Even daarvoor was een auto die mogelijk betrokken zou zijn gevonden in de buurt van waar uiteindelijk de dader zich bevond. Uiteindelijk zijn er op deze dag 3 mensen gearresteerd, inclusief de dader.

Door het incident waren velen omliggende straten afgezet voor alles (mens en verkeer), werd het openbaar vervoer in de stad volledig stilgelegd (al reden er wel treinen) en werd het lokale terreurdreigingsnivo verhoogd naar de hoogste mogelijke level, namelijk 5. Uiteindelijk bleef het gelukkig bij 1 schietpartij en gebeurde er verder deze dag geen andere incidenten met een dusdanige impact.

Wij wensen de slachtoffers en nabestaanden onze condeolances en sterkte toe!


Melding:

Datum: maandag 18 maart 2019 10.45
Adres: 24 oktoberplein (Utrecht)
Melding: Prio 1 Ass-Politie (GRIP 3)
Voertuigen: volgt nog

Video:

1.

2.

3.


Foto’s:


Media:

Author: RFGFotografie